Waarom zijn bedrijven vaak terughoudend voor een boekhoudprogramma

Spread the love

Er zijn vele redenen waarom bedrijven besluiten om geen speciale boekhoudsoftware te installeren. Deze redenen zijn onder andere de waargenomen kosten, zorgen over de complexiteit en het gevoel dat het stapelen van de bonnetjes in een schoenendoos en het overhandigen ervan aan een boekhouder aan het eind van elk jaar voldoende zou moeten zijn.

De waarheid is dat al deze redenen in het verleden misschien wel geldig zijn geweest, maar dat de tijden zijn veranderd en dat er nu enkele zeer overtuigende argumenten zijn waarom boekhoudsoftware een must is voor alle bedrijven. Laten we beginnen met de kosten. Terwijl boekhoudsoftware vroeger prijzig was, met stijgende kosten voor elke extra gebruiker, is het nu mogelijk om een fatsoenlijk boekhoudpakket te bemachtigen dat geen cent kost.

Gratis mogelijkheden zijn aanwezig

Er zijn nogal wat gratis opties beschikbaar; online en desktop versies van de software. Ook goede accountants zullen hun klanten voorzien van het boekhoudsysteem dat zij het liefst hebben. Op deze manier zullen accountants in staat zijn om accounts voor de klant sneller te produceren, wat hen tijd en geld zal besparen.

Het kan soms nog wel wat lastig lijken

De tweede reden waarom bedrijven zich kunnen terugtrekken voor boekhoudsoftware heeft te maken met zorgen over de complexiteit. We moeten toegeven dat we in de loop der jaren een aantal zeer complexe boekhoudsystemen hebben gezien, waarvan sommige een zekere mate van lateraal denken van de gebruikers leken te vergen.

Hoewel er helaas nog steeds enkele complexe dinosaurussystemen zijn, zijn ze geleidelijk aan aan het uitsterven omdat softwarehuizen zich realiseren dat ze concurrerend moeten zijn op het gebied van ontwerp en prijs. Nu zijn er genoeg eenvoudige, gemakkelijk te gebruiken en vol met functies die daadwerkelijk worden gevraagd door ondernemers.

Een goede boekhouder is volgens veel bedrijven een betere optie

De laatste reden waarom bedrijven niet kunnen overwegen om boekhoudsoftware te gebruiken is de perceptie dat de voorbereiding van de boekhouding het beste kan worden overgelaten aan accountants. Er zijn verschillende redenen waarom dit niet langer het geval is, als het ooit het geval was.

Om te beginnen betekent het overlaten van de boekhouding aan het einde van het jaar dat de ondernemer gedurende 364 dagen van het jaar geen idee heeft van de werkelijke positie van zijn bedrijf. Dit kan leiden tot vertraging bij het innen van betalingen, gemiste kansen om te kunnen onderhandelen over kredietfaciliteiten en het potentieel voor ongedekte cheques en hoge bankkosten.


Spread the love